Home

Paasverlof 2019

0
0
0
s2sdefault
Wij gaan er even tussenuit om onze batterijen op te laden en wensen ieder van jullie een fijn paasverlof. Indien er weinig of geen verlof aan te pas komt, dan wensen we je sowieso toch een zonnig en deugddoend voorjaar!

Een positieve lijst voor reptielen

0
0
0
s2sdefault

 

U heeft het wellicht al vernomen: er is een positieve lijst voor reptielen!

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/02/positieve-lijst-van-reptielen/

 

Dat mag simpel of vanzelfsprekend klinken, dat is het echter niet. Van zodra ik afstudeerde als dierenarts - een 15-tal jaar geleden - engageerde ik me voor het mee opstellen van een positieve lijst voor reptielen. Eentje voor zoogdieren kwam in 2009 al in voege. Vele commissies, raden, werkteksten en jaren van overleg later, zijn we dan eindelijk tot een versie gekomen waarin alle deelnemende partijen (dierenartsen, wetenschappers, vertegenwoordigers van opvangcentra, liefhebbersverenigingen, handelaars, dierenwelzijnsorganisaties en verenigingen voor natuurbescherming) zich grotendeels kunnen vinden. Het spreekt voor zich dat iedereen water bij de wijn heeft moeten doen, zonder daarbij de kern van de zaak uit het oog te verliezen: het dierenwelzijn.

Het was me alle tijd en energie die ik er de afgelopen 15 jaar instopte meer dan waard. Dank ook aan alle anderen die er met zo veel toewijding aan meegewerkt hebben. Ik denk dat we fier mogen zijn op het resultaat. 

In onderstaande link vindt u hoe de lijst tot stand kwam, welke criteria er werden gehanteerd en tot slot de lijst zelf:

https://www.lne.be/positieve-lijst-reptielen

Is er iets niet duidelijk of wilt u graag meer uitleg, dan mag u altijd een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kijk ik of ik u kan verder helpen.

 

Warme groet,

Dierenarts Dieter

 

Uitleg bij de foto: De groene leguaan haalde de lijst niet. Als ze jong zijn, zijn ze klein en schattig. Maar eens volgroeid zijn ze best groot, waardoor het niet simpel meer is om de juiste huisvesting te bieden. Bovendien hebben ze een krachtige staart en scherpe nagels. Niet zo makkelijk hanteerbaar meer dus. Heeft u thuis nog een groene leguaan zitten? Geen nood, na registratie kunt u die blijven houden. Het mannelijke exemplaar hier op de foto is zijn eerste terrarium al ontgroeid, bijzonder luidruchtig, energiek en kieskeurig qua voeding. Geen wildvang, wel van eigen (na)kweek.