☀️🐰 Mag mijn binnenkonijn met het warme weer nu wel of niet buiten op het gras? 🌱

Nu de lente in aantocht is, de zon stilaan vaker van de partij is en de temperaturen stijgen, wordt het weer aangenaam om buiten te vertoeven. Ook konijnen kunnen baat hebben bij een (voorjaars)zonnetje. Door het UV-licht van de zon, maakt het lichaam vitamine D aan, dat nodig is voor sterke botten. 

Maar hoe zit het nu met het voorjaarsgras? Je leest soms wel eens dat het eten van voorjaarsgras kan zorgen voor darmproblemen en zelfs het stilvallen van de darmen. Aangezien konijnendarmen niet mogen stilvallen, is dat natuurlijk het laatste wat we willen. Is voorjaarsgras nu wel of niet goed voor konijnen die binnen leven?

Vooraleer we op die vraag gaan antwoorden, geven we je even kort mee vanwaar de bezorgdheid rond gras, en dan vooral voorjaarsgras, komt. Een eigenschap die typisch is voor planten, en dus ook gras, is dat ze doen aan fotosynthese. Dit betekent dat planten CO2 onder invloed van zonlicht kunnen omzetten naar suikers (koolhydraten). Deze suikers kunnen ze vervolgens gebruiken om te groeien. Dat groeien gebeurt meestal ’s nachts wanneer de zon alweer onder is. Wanneer de dagen in het voorjaar langer worden en de zon zich vaker laat zien, stijgt dus de productie van de koolhydraten in de planten. Hoewel de zon overdag in de lente vaak zorgt voor een aangename warmte, zijn de nachten toch nog zeer koud en dus ook te koud voor de planten om te groeien. De koolhydraten die de planten overdag aanmaken dankzij het zonlicht, kunnen ze dus nog niet meteen gebruiken, maar ze slaan ze wel op voor later. Hierdoor bevatten grassen in het voorjaar heel wat suikers. 

Welke invloed heeft dit nu op de darmen van je konijn? Te veel suikers zijn niet goed voor konijnendarmen en kunnen inderdaad problemen veroorzaken. Maar het verhaal is iets complexer. De samenstelling van microben in de darmen van konijnen (die hen helpen het voedsel dat ze eten te verteren) verandert naargelang wat ze eten. Eten konijnen veel gras met een hoog gehalte aan suikers, dan zullen de microben die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van deze suikers talrijk aanwezig zijn. Eten ze gras met minder suikers, maar met meer plantenmateriaal (cellulose), dan vergroot de populatie aan cellulose-verwerkende bacteriën. Het duurt telkens enkele dagen vooraleer de aanpassing gebeurd is. Daarom is het ook belangrijk veranderingen in het voedingspatroon van je konijn geleidelijk aan door te voeren. Is er een te snelle ‘switch’ naar ander voedsel, dan kan de bacteriënbalans in de darmen verstoord geraken, wat bijvoorbeeld kan leiden tot gas.

Wilde konijnen of konijnen die het hele jaar door buiten gehouden worden op gras, passen zich dus perfect aan. Wanneer het voorjaarsgras start met groeien, gaan de buitenkonijnen hier stilaan terug van eten. Ze eten er gradueel meer van wanneer er meer en meer gras gegroeid is. Deze konijnen ondervinden dus nooit, of uiterst zelden, problemen met de stijgende suikerconcentratie in het voorjaarsgras.

Maar wat nu met konijnen die binnen gehuisvest zijn? Mogen deze in het voorjaar dan helemaal niet op het gras in de zon? Toch wel, MAAR er zijn wel enkele dingen waar je best rekening mee houdt. Je zal zelf moeten zorgen voor een geleidelijke overgang. Hoe doe je dit net? Laat je konijnen best buiten op het gras wanneer de gehaltes aan suiker in het gras zo laag mogelijk zijn: dit is voornamelijk in de ochtend. Laat ze ook pas buiten wanneer ze hun ontbijt al gekregen hebben en hun maag al voldoende gevuld is. Ze zullen dan minder gras eten. Start de eerste dag met een korte periode van 15 min en bouw de dagen nadien langzaam op. Hou de keutels in het oog. Merk je dat de keutels zachter of platter worden? Zet ze dan even wat minder vaak of minder lang op het gras. En hou ook nog volgende tip in het achterhoofd. Een binnenkonijn heeft het warm genoeg buiten wanneer jij zelf ook comfortabel met een trui buiten kan rondlopen. 


Foto: Picstatio.com
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Praktijk gesloten tijdens paasvakantie

Deze paasvakantie is de praktijk gesloten met uitzondering van de afspraken die al gepland waren in de eerste week bij onze collega Tobias. We zijn telefonisch niet beschikbaar.

Maandag 19 april zijn we terug open en telefonisch beschikbaar. Afspraken vanaf die datum kunnen al online gemaakt worden op www.mijndieren.eu/dierenartsdieter.Operaties kan je vanaf maandag 19 april telefonisch aanvragen.

Voor dringende gevallen kan je onze collega’s proberen te contacteren. Hun gegevens kan je vinden op onze website onder de groene knop ‘contact/afspraak maken’ —> scrollen naar beneden (vlak voor het contactformulier).

Tot snel!