🐔 Voorkomen is beter dan genezen. Vaccinatie tegen kippenpokken van 15 t.e.m. 26 maart 2021 🐔

De lente is in aantocht: de dagen worden weer langer, de temperatuur begint weer te stijgen en de eerste bomen beginnen in bloei te staan. Klinkt veelbelovend, niet? Toch heeft het stijgen van de temperatuur ook een minder fijne kant: de stekende insecten zijn daar weer (vliegen, muggen, dazen, mijten, …). Deze kleine, zoemende ettertjes zorgen er niet enkel voor dat je binnen de kortste keren vol met bulten staat, ze kunnen ook besmettelijke ziektes verspreiden.

Het avipoxvirus of kippenpokkenvirus is zo een door insecten overdraagbare ziekte die kippen treft. Ook besmet water of besmet voer kan zorgen voor een verdere verspreiding. Zo een verspreiding binnen een populatie kippen gaat razendsnel. Bovendien is dit virus dodelijk. Symptomen hiervan zijn korstige letsels op de kop en/of snot.

Eens een kip besmet is met dit pokkenvirus, kunnen we enkel ondersteunend behandelen met ontstekingsremmers, antivirale middelen, antibiotica(*) enzovoort. Helaas is dit vaak niet voldoende en zien we toch een dodelijke afloop.(*) Huh? Antibiotica? Dit is toch een virus?? Inderdaad! Deze antibiotica werken niet tegen het virus dat de miserie veroorzaakt, maar wel tegen de bacteriële infecties die de kip kan oplopen doordat haar immuunsysteem na infectie met het virus verzwakt is.

MAAAAAR! Gelukkig kan je deze ziekte eenvoudig voorkomen door je kippen te laten vaccineren.

In de periode van 15 t.e.m. 26 maart vaccineren wij kippen aan een interessante prijs. Zo een flesje is voor 1000 kippen, waardoor niet alle dierenartsen dit – begrijpelijk – inslaan. Eens het flesje geopend, blijft het maar enkele uren goed. Omdat wij wel voldoende kippenpatiëntjes hebben – uiteraard geen duizenden! – vinden we het interessant om als geste naar de kippenliefhebbers toe een vaccinatieperiode in te lassen. (Ter vervanging van de vroegere vaccinatiedag.) Als meerdere klanten op een dag langskomen, dan kunnen we de prijs namelijk delen!

Neem dus zeker even de tijd om een afspraak in te boeken voor vaccinatie. Je kan dit doen door ons per telefoon te contacteren op 0479 78 46 93 of zelf je afspraak in te plannen via mijndieren.eu/dierenartsdieter. Krijg je niet al je kippen tot bij ons? Geen nood, je kan ook een huisbezoek aanvragen (afhankelijk van de regio waarin je woont).

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Praktijk gesloten tijdens paasvakantie

Deze paasvakantie is de praktijk gesloten met uitzondering van de afspraken die al gepland waren in de eerste week bij onze collega Tobias. We zijn telefonisch niet beschikbaar.

Maandag 19 april zijn we terug open en telefonisch beschikbaar. Afspraken vanaf die datum kunnen al online gemaakt worden op www.mijndieren.eu/dierenartsdieter.Operaties kan je vanaf maandag 19 april telefonisch aanvragen.

Voor dringende gevallen kan je onze collega’s proberen te contacteren. Hun gegevens kan je vinden op onze website onder de groene knop ‘contact/afspraak maken’ —> scrollen naar beneden (vlak voor het contactformulier).

Tot snel!