Chirurgie

Voor een operatie dien je altijd telefonisch een afspraak te maken. Voor niet-dringende ingrepen zoals bvb. castratie of sterilisatie vragen wij om ons tijdig te contacteren. Tijdens drukkere periodes kan de wachttijd hiervoor oplopen van 2 tot 6 weken.

Tenzij het een spoedoperatie betreft gebeuren alle operaties in de ochtend of in de voormiddag. Zo kunnen we de patiëntjes tijdens de middag en de namiddag goed opvolgen: eten ze, drinken ze, maken ze stoelgang, kunnen ze zelfstandig hun lichaamstemperatuur op peil houden, zijn ze alert genoeg, is de pijn onder controle, enzoverder. Wij houden jou in de loop van de dag op de hoogte over de toestand van jouw dier. Afhankelijk van de ingreep, mag je dier diezelfde avond al naar huis of blijft hij of zij nog één of meerdere nachten hier in observatie.

De patiëntjes voor operatie worden ’s ochtends binnengebracht op afspraak. Zij hoeven NIET te vasten! Afhankelijk van de diersoort wordt het eten een uur tot tien minuten voor de operatie weggenomen.

Voor de narcose maken wij gebruik van verwarmde anesthesiegassen en proberen we injectieanesthesie zo veel mogelijk te beperken o.w.v. de risico’s die daaraan vasthangen. Ook het operatievlak is verwarmd, net als de hospitalisatiekooien waarin uw dier nadien verder kan ontwaken. Meer uitleg over de hospitalisatie en recovery vind je onder ‘hospitalisatie en recovery’.

Het verdoven of in slaap brengen van een ‘bijzonder dier’ is werkelijk een specialisatie op zich, omdat de meeste onder hen uitzonderlijk stressgevoelig zijn. Dieter volgde tal van bijscholingen rond dit onderwerp en heeft bovendien na meer dan vijftien jaar ervaring zelf een aantal protocols ontwikkeld. Uw dier is dus in goede handen, al kunnen wij – net als elke arts – nooit 100% garantie geven.

De hartslag, ademhaling en zuurstofsaturatie van uw dier worden gedurende de hele operatie gemonitord met behulp van de pulsoxymeter. Bij de delicatere operaties houdt ook assistente Ellen de ademhaling mee in het oog, zodat Dieter zich vooral kan focussen op de chirurgie.

Om een operatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, kunnen wij in onze praktijk beroep doen op moderne apparatuur zoals bvb. een endoscoopeen laser en een loupebril

pootamputatie-kameleon-laser-loupe
pootamputatie-kameleon-laser
gebruik-van-rx-tijdens-pootamputatie-konijn